El Jurat
70è Concurs MCB 2025
Uruguai / França
Carlos Cebro
Carlos Cebro, nascut a Montevideo, va estudiar amb Eliane Richepin i va completar els seus estudis a París amb Vlado Perlemuter, de qui va heretar les seves partitures i el seu piano de cua. Premiat en diversos concursos internacionals, ha actuat per tot el món com a solista, músic de cambra i amb orquestres sota la direcció de figures com Jacques Bodmer, Gustav König, Laszlo Halasz o Antonio Vito. Al Festival de Salzburg ha estat pianista acompanyant de cantants de renom com Arleen Auger, Rita Streich o George London, entre d’altres, i ha treballat durant una temporada llarga al Mozarteum. Ha estat jurat en diversos concursos internacionals de piano i ha impartit classes magistrals a Europa, Àsia i Amèrica. També ha participat en diversos enregistraments.
Carlos Cebro és president de l’Associació Eliane Richepin de Montevideo (Uruguai), director artístic i president del jurat del Concurs Internacional de Música Maria Canals de Barcelona i del Concurs Internacional de Música de Brest (França). Ha estat condecorat com a Chevalier dans l’Ordre des Arts et des Lettres pel Ministeri de Cultura del govern francès.
Japó
Yukiko Akagi
La pianista japonesa, Yukiko Akagi va rebre la seva formació musical al Conservatori de Toho a Tòquio, Mannes College of Music i Manhattan School of Music de Nova York, sent alumna de Nobuko Amada, Jerome Rose i Solomon Mikowsky. També va rebre consells d’aclamats pianistes com Earl Wild, György Sándor i la pianista Ruth Slencyznska, alumna del llegendari Sergei Rakhmàninov.
Premiada en diversos concursos internacionals, va guanyar el Segon Premi al Concurs Internacional de Música Maria Canals de Barcelona (2005) i al Concurs Internacional de Piano Fundació Guerrero (2006), i el Primer Premi al Concurs Internacional de Piano José Roca (2006), entre d’altres.
Va fer el seu debut americà al Carnegie Hall de Nova York el 2004 i l’èxit rebut la va impulsar a desenvolupar àmpliament la seva carrera pels Estats Units, actuant en algunes de les sales més prestigioses del país. Als Estats Units les seves actuacions han estat gravades i emeses per importants emissores com la WQXR de Nova York, i la WFMT de Chicago.
A Espanya ha estat convidada per algunes de les principals orquestres espanyoles com l’Orquestra Nacional d’Espanya, l’Orquestra de Ràdio Televisió Espanyola, l’Orquestra Simfònica de Castella i Lleó, l’Orquestra Simfònica del Vallès i l’Orquestra Simfònica de les Balears, entre d’altres.
Espanya
Enrique Bagaría
El pianista espanyol José Enrique Bagaria va estudiar al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona amb Rosa Masferrer i Luiz de Moura Castro, i a l’École Normale de Musique de Paris Alfred Cortot. Va cursar el postgrau amb Stanislav Pochekin al Centre Superior del Conservatori del Liceu, on treballa com a professor.
Entre 1999 i 2003 va aprofundir en els seus estudis a l’Escola Superior de Música Reina Sofia amb Dmitri Bashkirov, Claudio Martínez Mehner i Galina Eguiazarova. Premiat en diversos concursos internacionals, va guanyar el Primer Premi del 52è Concurs Internacional de Música Maria Canals de Barcelona.
Ha actuat a prestigioses sales de concerts com el Palau de la Música, l’Auditori de Barcelona, L’ Auditori Nacional, el Teatre de la Zarzuela de Madrid, la Filharmònica de Sant Petersburg, la Filharmònica Nacional de Kíev, el Centre d’Art Oriental de Xangai i el Centre Nacional de les Arts Escèniques de Pequín. És recitalista, músic de cambra i solista amb orquestres com l’Orquestra Simfònica del Teatre Mariinsky de Sant Petersburg, Orquestra de Cambra de Viena, la Filharmònica de Cambra de Salzburg, l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, la Simfònica de Galícia, i l’Orquestra de València.
Des de 2016 és membre del Trio Cervelló. Ha impartit diversos cursos i classes magistrals i ha estat membre del jurat en concursos nacionals i internacionals de piano.
Espanya / Suïssa
María Luisa Cantos
La pianista Maria Luisa Cantos va néixer a Barcelona i va estudiar al Conservatori de la seva ciutat natal. Va obtenir el títol de professora de piano amb només 16 anys.
Va ampliar la seva formació musical a París i Viena. Ha realitzat nombrosos concerts com a solista amb diverses orquestres, i com a recitalista, a les sales de concerts més importants d’Europa. Diverses gires artístiques l’han portat a diferents països americans, actuant al Carnegie Hall de Nova York.
M. Luisa Cantos posseeix un ampli i divers repertori, destacant la seva interpretació de compositors com Brahms, Schumann o els impressionistes. A més de les obres més conegudes dels compositors espanyols, té en el seu repertori la integritat de les obres de Falla, Granados, Mompou i Nin-Culmell. Ha realitzat diverses gravacions en CD amb obres de compositors espanyols i francesos.
Actualment és una de les intèrprets més importants de la música del seu país amb abast internacional.
Paral·lelament a la seva carrera pianística, es dedica també a la investigació de la història musical espanyola. L’any 1990 va crear la Fundació Música Espanyola Suïssa, que té com a principal objectiu la promoció i divulgació de la música espanyola a Suïssa i la seva repercussió a l’Europa central, sent-ne ella la Presidenta i Directora artística. Ha estat condecorada amb el Llaç de Dama, ordre d’Isabel la Catòlica, pels seus mèrits culturals a l’estranger.
Ucraïna
Regina Chernychko
La pianista ucraïnesa Regina Chernychko va néixer en una família de músics i va començar els seus estudis de piano als quatre anys a l’Escola Especial de Música per a Nens Superdotats a Khàrkiv. Posteriorment, va continuar a la Universitat de Música de Karlsruhe, l’Acadèmia Internacional de Piano “Incontri col Maestro” a Imola i la Universitat Mozarteum a Salzburg.
Va guanyar el 60è Concurs Internacional de Música Maria Canals de Barcelona. Anteriorment, havia obtingut primers premis en altres concursos internacionals, com el Concurs Internacional de Piano de la Fundació Animato a Zuric (Suïssa), el Pianistico Internazionale Spazio Teatro 89 a Milà (Itàlia) i el Concurs Internacional de Piano Ricard Viñes a Lleida (Espanya).
Chernychko ha actuat en sales prestigioses com la Sala Verdi a Milà, la Salle Cortot a París, la Gran Sala del Mozarteum a Salzburg, l’Auditori Nacional de Música a Madrid, el Teatro de la Maestranza a Sevilla, L’ Auditori i el Palau de la Música Catalana a Barcelona. També ha estat solista amb importants orquestres com l’Orquestra Simfònica Nacional de Bielorússia, la Reial Orquestra Simfònica de Sevilla i l’Orquestra Simfònica de Bilbao, entre altres.
Ha participat en programes de televisió en directe i ha realitzat gravacions per a diverses emissores de ràdio. A més, ha gravat un CD de sonates del Pare Antoni Soler per a NAXOS.
Des del 2017, Chernychko és professora a l’Acadèmia de Piano Neue Sterne Hannover.
França
Fréderic Lagarde
Frédéric Lagarde, aclamat pianista francès, és considerat un dels talents més destacats de la seva generació. Guanyador del Primer Premi del Conservatori Nacional Superior de Música i Dansa de París, de deu concursos internacionals i també premiat al Concurs Internacional de Piano Maria Canals de Barcelona, la seva carrera es caracteritza per una notable versatilitat i passió per la música.
Lagarde es dedica a una àmplia varietat de repertoris, destacant compositors poc coneguts i contemporanis. Ha estat sol·licitat per compositors com Olivier Messiaen per interpretar les seves obres, destacant el seu prestigi en l’àmbit musical.
Ha actuat com a solista i músic de cambra en escenaris de renom mundial, com el Théâtre des Champs-Élysées de París, Carnegie Hall de Nova York, Queen Elizabeth Hall de Londres, Musikverein de Viena, Rudolfinum Dvorak Hall de Praga, George Enescu Philharmonic de Bucarest, Opera House de Tòquio, Concert Hall de Xangai, i molts més. Col·labora amb artistes com el Trio Walter i ha estat solista juntament amb orquestres simfòniques de Lisboa, Porto, Canes, i l’Orquestra Nacional d’Ucraïna, entre d’altres. Les seves gravacions amb Naxos, Mirare i Alpha han rebut diversos premis.
Actualment, Lagarde és professor al Pôle Supérieur de Musique de Dijon-Bourgogne i ofereix classes magistrals arreu del món, com ara al Banff Centre of the Arts al Canadà, a la Universitat de São Paulo, al Conservatori de Praga, a l’Acadèmia Janacek de Brno o a l’Acadèmia Franz Liszt a Budapest, Malàisia i França.
França / Estats Units
David Lively
El pianista franco-estatunidenc David Lively va estudiar a l’École Normale de Musique amb Jules Gentil, on més tard es va convertir en degà d’exàmens durant 15 anys. Lively ha guanyat premis internacionals, incloent el Concurs Internacional Long-Thibaud, el Concurs Reina Elisabeth, el Concurs Internacional de Música de Ginebra, el Concurs Internacional Txaikovski (on va ser guardonat amb el Premi Especial de Música Contemporània) i el Premi Dino Ciani de La Scala de Milà.
Ha actuat com a solista amb orquestres sota la direcció de directors com Erich Leinsdorf, Michael Gielen, Kurt Sanderling, Rafael Kubelik, Sir Simon Rattle, Sir Colin Davis, Michael Tilson Thomas, Kent Nagano, Dennis Russell Davies, entre d’altres. Les seves gravacions inclouen obres particularment desafiants i rarament interpretades, com la única gravació completa del Sinfonisches Konzert de Furtwängler amb Alfred Walter, i ambdós concerts de Joseph Marx dirigits per Steven Sloane.
David Lively és membre de l’Académie de musique française a l’École Normale de Musique de París. Ha gravat els Nocturns complets de Gabriel Fauré i música de cambra, incloent sonates de Fauré, Debussy i Ravel amb la violinista Tatiana Samouil.
És convidat regularment a formar part de jurats en els concursos internacionals més prestigiosos del món. És un dels fundadors de l’Associació Internacional d’Artistes per la Pau.
Polònia
Ewa Osinska
La pianista Ewa Osinska es va graduar a l’Acadèmia de Música de Varsòvia i posteriorment va rebre el Diploma del Conservatori Europeu de Paris, on va estudiar amb els mestres Vlado Perlemuter i Suzanne Roche.
Premiada a concursos internacionals com al concurs Premio Jaen Piano, de Jaén i al Concurs Internacional Alfredo Casella, de Nàpols, ha actuat a les sales de concerts més prestigioses d’Europa com la Salle Pleyel, Salle Gaveau, Wigmore Hall, Queen Elisabeth Hall, Philharmonic de Varsovia, Gewandhaus de Leipzig, Rachmaninov Hall de Moscú, així com a les de Japó i Estats Units, acompanyada sempre de les principals orquestres com l’Orquestra Filharmònica Nacional de Polònia, l’Orquestra de la BBC o l’Orquestra de la Suisse Romande, sota la batuta de directors com Semkow, Maksymiuk, Kaspszyk, Akyiama, Plasson o Woodsworth.
Ewa Osinska va ser el primer intèrpret que va tocar la Sonata per a piano núm. 1 de Dimitri Xostakóvitx a París, Londres, Lausana i Varsòvia.
Membre del jurat de diversos concursos internacionals, Osinska ha realitzat nombroses gravacions, entre elles la integral de l’obra de Chopin per a piano. Ha estat condecorada per la seva activitat artística amb la Medalla al Mèrit pel president de Polònia i amb la màxima distinció artística polonesa de l’Ordre Polònia Restituta. A França va rebre l’Ordre du Mérite Artistique i el reconeixement de Chevalier dans l’Ordre International des Arts et des Lettres.
Alemanya
Uta Weyand
La pianista alemanya Uta Weyand va fer els seus estudis amb Elza Kolodin, Leon Fleisher, Vitaly Margulis i Joaquín Soriano a Alemanya, Estats Units i Espanya. A més de ser becada pel govern alemany pels seus estudis de postgrau, va rebre el primer premi en prestigiosos concursos com el José Iturbe a Valencia i el Steinway Piano Competition a Berlin. També ha estat premiada com a millor intèrpret de música contemporània espanyola.
Des de 1989, Uta Weyand ofereix recitals i concerts amb orquestres a la majoria dels països de la Unió Europea, així com a Rússia, Brasil, Estats Units i Cuba. Ha actuat amb grans orquestres i ha col·laborat amb directors com Jesús López Cobos, José Ramón Encinar, Enrique García Asensio, Manuel Galduf, Jac van Steen i Gabriel Chmura, entre d’altres.
Compagina la seva activitat concertística amb la pedagogia, impartint classes magistrals a conservatoris superiors i universitats per Europa, Estats Units, Xina, Japó, Singapur i Amèrica del Sud. És membre del jurat de reconeguts concursos internacionals de piano com el Franz Liszt a Weimar, o el Hamamatsu al Japó, entre altres.
Ha tingut un gran reconeixement la seva gravació de les obres completes de Manuel de Falla.
Uta Weyand és fundadora de PIANALE International Academy & Competition i promotora de la sèrie de concerts Schlosskonzerte Osthessen a Alemanya.