Carlos Cebro, director artístic
Membre de:
El proper mes de març se celebrarà el 70è Concurs Internacional de Música Maria Canals al Palau de la Música Catalana. Entre el 23 de març i el 3 d’abril, Barcelona s’omplirà de música per a piano amb els millors candidats d’arreu món per obtenir els valuosos guardons que ofereix el Concurs Maria Canals. Els premiats s’enduen més de 80.000€ en premis. Joves talents que volen fer de la seva passió pel piano la seva professió són acollits a Barcelona a l’esclat de la primavera.
5 euros
5 euros
Platea
40 / 25 euros
1r pis
40 / 25 / 20 euros
2n pis
20 / 15 / 10 euros
Del 23 al 30 de març
Les proves, que se celebren al Petit Palau, són un autèntic espectacle per als amants del piano. Un luxe estètic i experiencial en el qual pots fer una autèntica immersió al gran repertori per a piano. La primera prova tindrà lloc entre el 23 i el 25 de març, la segona el 27 i el 28 de març, i la semifinal, on hi arribaran només els 6 millors concursants, serà el dia 30 de març. El públic general pot assistir a totes les jornades.
El 2 d’abril
La Gran Final del Concurs és la festa més grossa del pianisme a Barcelona. Tres finalistes es baten per aconseguir la primera posició a la Sala de Concerts del Palau, amb orquestra i obres essencials del repertori sota la mirada del jurat i un públic entregat. Aquesta fita, que se celebra des de 1954, es realitza en col·laboració amb la Fundació Banc Sabadell i és retransmesa en directe per l’emissora pública Catalunya Música. La Gran Final del 70è Concurs Maria Canals tindrà lloc el dimecres, 2 d’abril de 2025.
La JONC, l’orquestra de la final
La Jove Orquestra Nacional de Catalunya neix el setembre de 1993 amb l’objectiu de facilitar una formació orquestral integral als joves músics i col·laborar activament en la seva inserció professional, amb un producte cultural de la màxima qualitat que es vol apropar a tots els públics, gràcies a la seva vocació social i pedagògica.
Des de l’any 2015, la JONC, integrada per músics amb edats compreses entre els 19 i els 25 anys, col·labora amb el Concurs Internacional de Música Maria Canals com a orquestra de la final.
La seu del concurs
El Palau de la Música Catalana acull, des de 1954, el Concurs Maria Canals. Els pianistes més joves i preparats a nivell internacional tenen l’oportunitat de tocar en aquest espai emblemàtic. Les proves tenen lloc al Petit Palau i només els tres millors poden tocar a l’escenari modernista que recull tanta història. A més, les oficines del concurs es troben en les seves instal·lacions.
El 3 d’abril
Després de més de deu dies de gran intensitat, és el moment de la celebració i el reconeixement als guanyadors. El dia següent de la Gran Final, el 3 d’abril, el Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona acull el lliurament de premis. Un homenatge de tota la ciutat a l’esforç dels guardonats, el jurat i també a tots els donants de premis, essencials per fer possible aquesta festa del pianisme mundial.
Montse Brunet i Agustí
Medalla d’or oferta per Bagués-Masriera Joiers
Medalla Oferta per Capdevila, Joiers i Argenters
Medalla oferta per Sant, Joieria i Argenteria
Quart classificat
Cinquè classificat
Sisè classificat
Millor intèrpret de la música d’Enric Granados
Premi de 1.500 euros i diversos concerts en territori espanyol ofert per la família Vallribera-Mir per la millor interpretació de la música d’Enric Granados.
Premi del públic
25 hores d’enregistrament i edició ofert per Solfa Recordings per el guanyador del Premi del Públic.
Millor intèrpret de la música de Manuel Blancafort (1897-1987)
Premi de 1.500 euros ofert per la Fundació Frederic Mompou al millor semifinalista intèrpret de la música de Frederic Mompou a partir de la segona prova
(Per consultar el catàleg de la seva obra: www.fundaciomompou.cat).
Millor intèrpret de la Música d’Isaac Albéniz (1893-1987)
Premi de 1.000 euros ofert per la Fundació Pública Museu Isaac Albéniz de Camprodon al millor intèrpret de la música de Isaac Albéniz i un possible recital a Camprodon.
Millor intèrpret de la música de Frederic Mompou (1893-1987)
Premi de 1.500 euros ofert per la Fundació Frederic Mompou al millor semifinalista intèrpret de la música de Frederic Mompou a partir de la segona prova (Per consultar el catàleg de la seva obra: www.fundaciomompou.cat).
Recital ofert per la Fundació Frederic Mompou al millor intèrpret de la música de Frederic Mompou a partir de la segona prova, en el cicle Nous Valors & Clàssica de Joventuts Musicals de Barcelona.
Recital ofert per l’Institut Cervantes de Palermo al concursant hispanoamericà millor classificat, en la segona prova.
Recital ofert per l’Istituto Italiano di cultura di Barcellona al millor intèrpret italià que es classifiqui entre els 10 millors.
Un mínim d’un concert amb la Real Orquestra Simfònica de Sevilla en el transcurs de la seva temporada al Teatro de la Real Maestranza, ofert al guanyador del concurs.
Un mínim d’un concert amb l’Orquestra Simfònica de Bilbao en el transcurs de la seva temporada al Palau Eskalduna ofert al guanyador del concurs.
Un mínim d’un concert amb l’Orquestra Simfònica de Tenerife en el transcurs de la seva temporada a l’Auditorio de Tenerife, ofert al guanyador del concurs.
Un mínim d’un concert amb l’Orquestra Simfònica de Madrid en el transcurs de la seva temporada a l’Auditorio Nacional, ofert al guanyador del Concurs.
Un concert a l’Auditori de Barcelona en el marc del Festival Emergents
Concert ofert a un dels finalistes en la temporada de concerts
Un concert ofert per la família Gaspar Farreras a un dels finalistes al Jardí dels Tarongers de Barcelona. El pianista interpretarà alguna de les obres suggerides per l’organització.
Un concert ofert per la família Cendrós Jorba, al Teatre Romea, a un dels sis primers classificats. El guanyador del premi haurà d’interpretar un mínim d’un concert d’un compositor català.
Recital a l’Ateneu Barcelonès ofert per Joan Artur Roura al semifinalista guanyador del seu premi.
Recital en el Festival Pianino celebrat a la Cartoixa de Valldemossa (Mallorca) ofert a un concursant finalista.
Recital de piano en el Gasteig de Munic ofert per l’Institut Cervantes de Munic i Winners & Masters a un dels concursants finalistes.
Recital de piano a la Real Academia de España en Roma ofert a un dels finalistes, que interpretarà l’obra encarregada per la institució a un compositor resident o bé interpretar un mínim d’una peça d’un compositor espanyol contemporani.
Recital dins del Cicle de Concerts Música con Encanto de Marbella ofert a un dels finalistes.
Una gira per la Xina oferta per Wu Promotion a un concursant finalista.
Recital al Teatre Principal d’Olot amb motiu de la presentació del CD de les sonates del compositor Antoni Soler ofert per l’ajuntament de Olot al guanyador del concurs.
Un concert ofert per la Fundació Lluís Coromina en el marc de la programació d’estiu de l’Auditori de Girona a un dels finalistes.
Concert dins del cicle de concert “Remor”, organitzat per l’Ajuntament de Teià.
*Aquesta relació de concerts que l’organització del Concurs ofereix als Concursants premiats es podrà anar modificant fins la Cerimònia de Cloenda i Lliurament de Premis (veure actualitzacions a www.mariacanals.cat. Durant els darrers dies del Concurs es donarà als finalistes la possibilitat de fer audicions amb agències de management, que els podran oferir contractes i concerts.
Enregistrament CD Naxos
Enregistrament d’un CD amb el segell discogràfic Naxos ofert al guanyador del primer premi, amb sonates del compositor català Antoni Soler (1729-1783).
Enregistrament CD Naxos
Enregistrament d’un CD amb el segell discogràfic Naxos ofert al guanyador del primer premi, amb sonates del compositor català Antoni Soler (1729-1783).
Xiaolu Zang ha estat guardonat amb el segon premi en el 20è Concurs Internacional de Piano Paloma
O’Shea Santander. Va ser guanyador del ZF Music Prize i del concurs internacional de piano de
Verona. Xiaolu va actuar en sales de concerts com Regentenbau Bad Kissingen, Graf-Zeppelin-Haus,
Friedrichshafen, Konzerthaus Ravensburg, Surt-li Cortot, Teatre Filarmonico Verona i Centre Nacional
d’Arts Escèniques de Pequín, entre altres. Les seves col·laboracions orquestrals inclouen
Südwestdeutsche Philharmonie Konstanz, Niedersächsisches Staatsorchester Hannover, Orchestre
Royal de Chambre de Wallonie, entre altres, amb directors com Pablo González, Douglas Bostock,
Hankyeol Yoon, Frank Braley o Valtteri Rauhalammi.
Xiaolu va començar els seus estudis professionals a l’Escola Secundària del Conservatori Central de
Música de Pequín sota la tutela del professor Ye Lin. En 2017 va ser admès en la Universitat de
Música, Art Dramàtic i Mitjans de Comunicació d’Hannover per a estudiar amb el professor Arie Vardi,
amb qui continuarà els seus estudis de mestratge a l’abril de 2024.
Nascut el 7 d’octubre de 2001 a Minsk, Bielorússia, el 2013 va ingressar a l’Escola de Música
Republicana de l’Acadèmia Estatal de Música de Bielorússia. El 2014 va guanyar el primer premi en
el segon Festival Internacional de Música Clàssica i Concurs per a Joves Pianistes
“Astana Piano Passion”, de Kazakhstan. El mateix any va ser guardonat amb el primer lloc en el
Concurs Internacional Nutcratcker de Moscú.
El 2016 va gravar el seu primer àlbum en solitari pel segell Melodiya. Des de 2020, Vladislav és
alumne de Natalia Trull al Conservatori Estatal de Moscú. El 2021 va rebre el primer premi en el XXXII
Concurs Internacional de Ferrol, Espanya, i el primer premi en el segon Concurs Internacional
de Sanremo, Itàlia. El juny de 2022 es proclamà finalista del prestigiós concurs de piano The Cliburn a
Fort-Worth, i el 2023 obtingué el segon premi en el Concurs Internacional de Piano de Sidney.
Nascut i criat a Hong Kong, el pianista U Chun Lam va començar els seus estudis de piano en
l’Acadèmia GMC amb Rizzo Chung i actualment estudia en el Conservatori Oberlin sota la tutela de
Dang Thai Son.
Chun Lam ha aconseguit contínuament els primers premis en molts concursos internacionals. Els
seus triomfs inclouen premis en el Concurs Internacional de Piano George Enescu, el Concurs de
Piano Júnior Van Cliburn, el Concurs Internacional d’Ettlingen per a Joves Pianistes, el Concurs
Internacional Mozart de Zhuhai per a Joves Músics i el Concurs Internacional de Piano d’Hanoi.
Chun Lam ha col·laborat amb moltes orquestres, incloent-hi l’Orquestra Filharmònica George Enescu,
l’Orquestra Simfònica de Fort Worth, els Solistes de Cambra de Salzburg, l’Orquestra Simfònica
VNAM i l’Orquestra Simfònica Juvenil d’Hong Kong, actuant sota la batuta de Kensho Watanabe, Peter
Bay, Lavard Skou-Larsen i David Gomez Ramírez.
Piano
Primer Premi: Jonathan Mamora (EEUU)
Segon Premi: Valentin Malinin (Rússia)
Tercer Premi: Roman Lopatynskyi (Ucraïna)
Piano
Primer Premi: Jaeden Izik-Dzurko (Canadà)
Segon Premi: Antonio Chen Guang (Xina)
Tercer Premi: Masaya Kamei (Japó)
Piano
Primer Premi: Sandro Gegechkori (Geòrgia)
Segon Premi: Ziming Ren (Xina)
Tercer Premi: Rafael Kyrychenko (Portugal)
Piano
Primer Premi: Daumants Liepinš (Letònia)
Segon Premi: Aleksandr Klyuchko (Rússia)
Tercer Premi: Ka Jeng Wong (Hong Kong)
Piano
Primer Premi: Evgeny Konnov (Rússia)
Segon Premi: Luke Jones (Gran Bretanya)
Tercer Premi: Alexey Sichev (Rússia)
Piano
Primer Premi: Levon Avagyan (Armènia)
Segon Premi: Hin-Yat Sang (Hong-Kong)
Tercer Premi: Anastasia Rizikov (Canadà)
Piano
Primer Premi: Hiroo Sato (Japó)
Segon Premi: Shiori Kuwahara (Japó)
Tercer Premi: Yutong Sun (Xina).
Piano
Primer Premi: Danylo Saienko (Ucraïna)
Segon Premi: Minsung Lee (Corea, R.G.)
Tercer Premi: Catherina Grewe (Alemanya).
Piano
Primer Premi: Regina Chernychko (Ucraïna)
Segon Premi; Sergey Belyavskiy (Rússia)
Tercer Premi: Tatiana Chernichka (Rússia).
Piano
Primer Premi: Stanislav Khristenko (Rússia)
Segon Premi; Tomoaki Yoshida (Japó)
Tercer Premi: Haejae Kim (Corea, R.G.).
Piano
Primer Premi: Soo Jung Ann (Corea)
Segon Premi: Nozomi Nakagiri (Japó)
Tercer Premi: Vadym Kholodenko (Ucraïna)
Piano
Primer Premi: Mateusz Borowiak (Polònia/Gran Bretagne)
Segon Premi: Alexey Lebedev (Rússia)
Tercer Premi: Alexey Chernov (Russia).
Piano
Primer Premi: Denis Zhdanov (Ucraïna)
Segon Premi: Olga Kozlova (Rússia)
Tercer Premi: Marko Hilpo (Finlàndia)
Piano
Primer Premi: Vestard Shimkus (Letònia)
Segon Premi: Jong Yun Kim (Corea. R.G.)
Tercer Premi: Scipione Sangiovanni (Itàlia).
Trio
Primer Premi: Trio Demian (Nozomi Matsumoto (Japó) Misa Yang (Japó) Sietse-Jan Weijemberg (Holanda).
Segon Premi Premi: Trio Quintillian (Olha Chipak (Ucraïna) Yi Mo (Xina, R.P.) Ruodi Li (Xina, R.P.).
Terce Premi: Trio Monte: Anca Lupu (Romania) Ana Rachel Feitosa de Araujo (Brasil) Claude Frochaux (Itàlia).
Piano
Primer Premi: Martina Filjak (Croacia)
Segon Premi: Ilya Maximov (Rússia).
Tercer Premi: Jun Ishimura (Japó)
Piano
Primer Premi: Mladen Colic (Sèrbia).
Segon Premi: ex-aequo: Veronika Böhmova (R. Txeca) Marisa Gupta (E.U.A.)
Piano
Primer Premi: José Enrique Bagaria (Espanya).
Segona Premi: Marie Vermeulin (França)
Tercer Premi: Mi Yeon I (Nova Zelanda) .
Piano
Primer Premi: JueWang (Xina, R.P.).
Segon Premi: Yukiko Akagi (Japó).
Tercer Premi: Fumio Kawamura (Japó)
Piano
Primer Premi: Piotr Macknik (Polònia).
Segon Premi: Yi-Chih Lu (Xina, R.P.).
Tercer Premi: Matei Varga (Romania).
Duos Sonates
Primer Premi: Eung Soo Kim (Corea del Sud) Moon Young Chae (Corea del Sud).
Segon Premi: Ihor Bobovych (Bielorrúsia) Elena Kolesnitschenko (Ucraïna).
Tercer Premi: ex.aequo: Julien Beaudiment (França) Laetitia Bougnol (França)- Katia Novell (Espanya) Luis Pares (Veneçuela)
Piano
Primer Premi: Inesa Sinkevych (Israel).
Segon Premi: Yosuke Niino (Japó).
Tercer Premi: Sowon Hwang (Corea, R.G.)
Piano
Primer Premi: Viv McLean (Gran Bretanya).
Segon Premi, ex-aequo: Alexander Moutouzkine (E.U.A.) Kook Hee Hong (Corea, R.G.);
Tercer Premi: Yun-Yang Lee (Xina, R.P.)
Piano
Primer Premi: Yurie Miura (Japó).
Segon Premi, ex-aequo: Mel Adkins (Gran Bretanya) Ekaterina Krivokochenko (Rússia)
Tercer Premi: Mayako Asada (Japó).
Flauta
Primer Premi: Francesca Canali (Itàlia).
Segon Premi: Hyun Im Yoon (Corea, R.G.).
Tercer Premi: Petra Orgl (Àustria)
Piano
Primer Premi: Yusuke Kikuchi (Japó).
Segon Premi: Ferenc Vizi (Romania) .
Tercer Premi, ex-aequo: Fabrice Lanoë (França) Piotr Kupka (Polònia).
Cant
Primer Premi: Annette Dasch (Alemanya).
Segon Premi, ex-aequo: Ramona Eremia (Romania) Giedre Povilaityte (Lituània).
Tercer Premi: Desert
X