El Concurs Internacional de Piano Maria Canals de Barcelona treballa per apropar la música a tothom, combinant la promoció del talent jove amb un fort compromís d’inclusió i accessibilitat. Amb més de setanta anys de trajectòria, ofereix suport a pianistes emergents i fomenta la pràctica del piano com a eina cultural i educativa accessible per a persones de totes les edats.
Qui som
L’associació del Concurs Internacional de Piano Maria Canals és una entitat sense ànim de lucre declarada d’Utilitat Pública que, a través de la celebració anual del Concurs Internacional de Piano Maria Canals de Barcelona, té com a finalitat principal ajudar a joves intèrprets de tot el món que es volen dedicar professionalment a la pràctica musical. L’associació també organitza l’OFF Concurs, el programa educatiu, divulgatiu i social que fomenta la pràctica del piano entre el conjunt de la població.
L'entorn del Concurs
L’entorn del Concurs Internacional de Piano Maria Canals és un ecosistema que involucra diferents col·lectius compromesos amb el foment de la cultura i el suport als joves talents musicals. La Junta Directiva, presidida per la Sra. Mariona Carulla i Font, és l’òrgan de govern que dirigeix l’associació. El patronat, format per persones i entitats que fan donacions anuals, reflecteix el compromís de la societat civil amb el concurs, oferint un suport econòmic essencial. A més, les famílies que cedeixen els seus pianos i els voluntaris que col·laboren en diverses activitats són elements clau per a l’èxit del projecte, garantint un entorn acollidor i operatiu per als participants.
La Junta Directiva, presidida per la Sra. Mariona Carulla i Font i integrada per 21 membres, és el màxim òrgan de govern de l’associació:
Sra. Mariona Carulla i Font, Presidenta
Sra. Victòria Quintana i Trias, Vice-presidenta
Sr. Ildefonso Sánchez Prat, Secretari
Sr. Antonio Delgado Infante, Tresorer
Sr. Salvador Brotons i Soler, vocal
Sra. Montse Brunet i Agustí, vocal
Sr. Josep Maria Busquets i Galera, vocal
Sr. Marc Busquets i Oliu, vocal
Sr. Carlos Cebro, vocal
Sra. Laura Cendrós i Jorba, vocal
Sr. Josep Cuscó i Garcia, vocal
Sra. Pilar Figueras i Bellot, vocal
Sra. Elvira Gaspar i Farreras, vocal
Sr. Alejandro Jiménez Marconi, vocal
Sra. Cecília Julià de Capmany, vocal
Sra. Ivana Klimek, vocal
Sra. Elisabeth Martínez i Guarro, vocal
Sr. Pere Quintana i Colomer, vocal
Sr. Joan-Artur Roura i Comas, vocal
Sra. Montse Roig i Losantos, vocal
Sra. Anna Sagarra i Trias, vocal
Sr. Jordi Vivancos i Farràs, vocal
Avantatges fiscals:
L’associació del Concurs Internacional de Música Maria Canals és una entitat declarada d’Utilitat Pública pel Ministerio del Interior. A més, gràcies a la nova Llei de Mecenatge de Catalunya, qualsevol aportació econòmica a l’associació ofereix avantatges fiscals ampliats tant per a persones físiques com jurídiques, en el marc de l’Article 24 de la Llei 49/2002 i la normativa catalana aplicable.Els nostres Patrons:
Per tal que aquests joves pianistes puguin continuar preparant-se durant les proves, el concurs compta amb un col.lectiu molt nombrós i vocacional de famílies que deixen el seu piano de casa per tal que els participants puguin estudiar durant la seva estada a Barcelona. La relació amb les famílies és clau per als concursants que, en moments de gran exigència, teixeixen vincles i reben un tracte i un caliu humà dels voluntaris que els acullen a les seves llars que els fa sentir com a casa.
Per al concurs és essencial la implicació i el compromís de tots els donants de premis, perquè és gràcies a ells que es pot visibilitzar la veritable vocació d’impulsar les carreres de joves talents d’arreu del món, que destaquen per l’excel·lència artística, la perseverança i l’esforç constant.
El Primer Premi, atorgat per la Fundació Occident, consisteix en 25.000 euros i inclou cinc concerts a Espanya amb algunes de les orquestres més importants del país, així com una medalla d’or oferida per Bagués-Masriera Joiers. El Segon Premi és atorgat per Maria Font de Carulla i està dotat amb 10.000 euros, juntament amb una medalla, oferta per Capdevila, Joiers i Argenters. Finalment, el Tercer Premi és atorgat per la Fundació Vila Casas i està dotat amb 6.000 euros.
Trobaràs tota la informació sobre els premis a Concurs.
La fundadora
Maria Canals i Cendrós (1914-2010) va ser una dona visionària que, empesa per la seva passió pel piano, la seva vocació d’ajudar i ensenyar els joves intèrprets, i la seva estima per la ciutat de Barcelona, va desenvolupar una intensa activitat, primer com concertista, i després com a impulsora de projectes tan rellevants com l’ Acadèmia de Música Ars Nova a Barcelona i el prestigiós Concurs Internacional de Piano Maria Canals de Barcelona.
L’actual concurs no només porta el seu nom, sinó que defensa els seus principis artístics i interpretatius, basats en el rigor i la professionalització dels joves i les joves pianistes, però la seva voluntat de servei a la societat inspira les línies estratègiques de l’OFF Concurs.
Maria Canals i Cendrós (Barcelona 1914-2010) va tenir com a professors el seu pare Joaquim Canals, Lluís Millet i Ricard Viñes. A l’edat de 15 anys va començar la seva carrera internacional de concertista col·laborant amb les orquestres i els directors més importants de la seva època, amb un ampli repertori en què van destacar les estrenes d’algunes de les obres dels compositors catalans més importants de la primera meitat del segle XX, i una predilecció per la música francesa.
Al 1950 va fundar, juntament amb el seu marit, la prestigiosa Acadèmia de Música Ars Nova, i l’any 1954 va fundar el Concurs Internacional d’Execució Musical Maria Canals de Barcelona. Maria Canals va formar part del jurat dels concursos Internacionals més importants.
El 1965, el President de la República Italiana li va concedir la Stella della Solidarità Italiana i, el 1981, el Ministre de la Cultura de la República Francesa la va nomenar Chevalier dans l’Ordre des Arts et des Lettres. El 1990 va ésser guardonada amb la Creu de Sant Jordi per la Generalitat de Catalunya i amb la Medalla al Mérito en Bellas Artes categoria de plata concedida pel Ministerio de Cultura. El 1994, l’Ajuntament de Barcelona li va concedir la Medalla al Mèrit Artístic en la categoria d’or.
Maria Canals va publicar els llibres Una vida dins la música (Editorial Selecta), Quaranta anys de vida del Concurs d’Execució Musical, alguns records (Publicacions de l’Abadia de Montserrat) i Beethoven, la vida i l’obra (Biblioteca Selecta).
En motiu de la commemoració del centenari del naixement de Maria Canals l’any 2014, l’associació del concurs i l’Ajuntament de Barcelona van editar el llibre Maria Canals i Barcelona. Una obra rigorosa però divulgativa i de fàcil lectura, amb material gràfic inèdit, escrit per la periodista musical Ana Maria Dávila i editat per donar a conèixer a tots els públics la vida i l’obra de la prestigiosa concertista i pedagoga que va fundar el nostre concurs.
Fitxa tècnica
Autora: Ana Maria Dávila
Idiomes de publicació:català i anglès
Preu: 9€
Any publicació: 2015
Pàgines: 174
Format: 16,5 x 24cm
ISBN: 978-84-9850-644-0
El llibre es troba a les llibreries habituals. Si ho prefereixes, contacta amb nosaltres i te l’enviarem per correu postal: info@mariacanals.cat
El CEDOC de la Fundació Orfeó Català – Palau de la Música Catalana conté el Fons Maria Canals (1914 – 2010) i Rossend Llates (1899-1973), que inclou documents personals d’ambdós, així com del pianista i pedagog Joaquim Canals i Matavacas (1859-1938), pare de Maria Canals; d’Alfredine Baró i Cayol (1849-1909), primera dona de Joaquim Canals; d’Alfred Canals i Baró (1884-1955), germanastre de Maria Canals, i d’Agnès Cendrós i Salvadó (1885-1968), mare de Maria Canals.
Pel que fa a l’activitat professional, hi trobem documents que reflecteixen la vida concertística de Maria Canals i com a docent a l’Acadèmia Ars Nova, a banda de la creació i organització del Concurs Internacional de Música. A més, s’hi conserven escrits autobiogràfics i sobre música i correspondència amb personalitats importants del món musical, com Manel Blancafort, Lluís Millet i Pagès, Lluís M. Millet i Millet, Frederic Mompou, Georges Auric i Francis Poulenc, entre molts d’altres. Cal destacar-ne, també, la importantíssima col·lecció de programes de mà, retalls de premsa i cartells, així com una petita part de partitures; en aquest sentit, cal esmentar manuscrits hològrafs de Manuel Blancafort, Ricard Viñes, Xavier Montsalvatge i una obra d’Isaac Albéniz. També són interessants les fotografies que il·lustren la vida personal i professional de la pianista.
Equip
Jordi Vivancos
Director
Carlos Cebro
Director artístic
Marta Gasch
Secretaria i projectes
Jeroni Oliva
Producció
Izumi Forasté
Comunicació
Montse Roig
Relacions públiques
Montse Brunet
Secretària del jurat
Glòria Bartomeus
Pianos / Tu hi toques
Oliver Adell
Fotògraf
Ana Maria Dávila
Premsa
Ferran Rafa
Responsable de protocol
Cisco Cruz
Presentador
Javier Alcázar
Professor projecte social
Alan Cueto
Professor projecte social
Sarai Jiménez
Professora projecte social
Nana Tsaava
Professora projecte social
Camila Prieto
Professora projecte social